Thursday, May 27, 2010

e’ CANOpy

        11a

kebanyakkan majlis skrg dibuat diluar rumah atau di dewan n plg glamor di hotel2….so kita ambil yg plg dekat di hati n plg common..dimana majlis dibuat di rumah tetapi for sure dgn kapasiti jemputan yg ramai, kawasan di luar rumah plg sesuai utk dibuat tempat berkumpul menjamu selera…kebanyakkan majlis pula dibuat pd waktu siang hr..jrg skali mlm hr..mlm hanya utk jemputan khas bg majlis akad nikah tp mungkin dgn peredaran waktu n cuaca, masa jemputan bleh berubah juga….hehehe..treng..treng..

 

dengan adanya kanopi lutsinar /transparent kanopi..nampak gayanya leh lar menjamu selera tetamu sblah mlm dgn disajikan kilauan bintang yg bekerdip, bulan yg menyinar cahaya n tiupan angin malam yg mendayu…fuuh..(dgn penuh harapan lar kan…coz skrg ni mlm pun susah nak rasa angin tau!!) panas ooooooooo compared to cuaca siang yg mmg ketara terasa panasnya skrg…huhu tuhan jer yg tahu..

so jenguk2 n cari2 lar kanopi lutsinar ni…cantik kan??? new invention dr pengusaha kanopi skrg….tp rega hamba kurang tahu….could it be much more expensive frm normal one??? yg pasti maybe leh kurangkan rega dr kos pakai kipas kan….scallop2 pun x perlu sgt coz mmg nak expose tetamu kpd kecantikkan mlm n hiasan meriah gemerlapan lampu bah atas n tepi kanopi – so x yah cover2 sgt…

bertambah meriah ler kalu tuan umah buat fireworks skali…hahaha..jgn sampai terbakar kanopi or terkena umah org lain dah..buat kat kaw lapang yer…hehehe…leh jamu mata n telinga..!!

                     11

pool1 pool

                                all e’ pic above frm here

                             and e’ below pic frm here

transparent-canopy-nicky                      transparent-canopy

ps: zue cari  yg berkenan di hati dan mampu di”tangani” – sdiri mau ingat n faham…enjoysss

Wednesday, May 26, 2010

red & WHite cuppies

this simple cupcake ordered by eazy for her wedding gift..

m_IMG_2025 m_IMG_2026 04032010706x m_IMG_2023

interested..pls email me zuehafez78@yahoo.com

Thursday, May 20, 2010

polKA red & WHite

another order.. frm ms eazy…she request for red n white theme using the wooden oak tray..CoNGRats

m_IMG_2022 m_IMG_2014 m_IMG_2015 m_IMG_2017 m_IMG_2019

cupcake….red velvet with fondant topping

           m_IMG_2026  m_IMG_2024

interested?? pls email me zuehafez78@yahoo.com

Monday, May 10, 2010

PuRPle-LiCiouS

CONGRATZ to Naz or her full name is Nazariah for her wedding.

m_IMG_2007 m_IMG_1975 m_IMG_1981 m_IMG_1983 m_IMG_1987 m_IMG_1990 m_IMG_1996 m_IMG_1999

interested..email me zuehafez78@yahoo.com

Thursday, May 6, 2010

PUTUS tunang?!?

terbaca satu junk email ni..Hukum memutuskan pertunangan… erm mnarik gak tu…yer lar kita manusia ni pandai buat jer tp apa akibat n hukum sesuatu perkara yg kita buat tu x pernah nak ambil tahu…so mari kita ambil berat skit ttg hal ni..

sumber penuh frm here, dibwh ni cuma ringkasan  
Pendapat pertama:
Pertunangan adalah janji yang wajib ditunaikan.
Ini adalah pendapat segelintir ulama. Bagaimanapun ada ulama lain mengatakan ianya hanya makruh sedangkan ada janji yang buruk dari tuhan kepada yang mengingkari janji.

Pendapat kedua:
Pertunangan adalah sekadar satu janji. Janji adalah perkara yang tidak mulzim dalam syariat Islam. Setiap dari dua pihak berhak untuk memutuskan pertunangan.
Ini adalah satu kebebasan yang sempurna yang diberikan Islam oleh kedua pihak. Ini adalah pendapat kebanyakan Ulama. Diantaranya ialah 3 mazhab Utama iaitu Syafie, Maliki dan Hambali.
Bagi ulama ini, perkara yang wajib ditunaikan adalah perkara yang akad yang termetrai samaada akad perkahwinan atau akad urusan pertukaran harta (seperti akad jual beli). Ini yang disebut dalam al-Quran:
Berjanji untuk membuat akad seperti seorang berjanji untuk menjual sesuatu barang , kemudian dia membatalkannya adalah perkara yang makruh.

Pendapat yang terpilih
Dr Fathi ad-Duraini berkata:
Sesungguhnya akad nikah adalah satu akad yang sangat penting dan amat besar tanggungjawabnya. Oleh itu tidak wajib untuk meneruskan janji yang ada pada pertunangan kerana hendak memberi kebesan dan pilihan yang sempurna kepada setiap manusia (agar dia memilih pasangan yang terbaik untuk dia kahwini).
Walau bagaimana ulama menyatakan makruh untuk memutuskan perkahwinan sekiranya tidak ada sebab yang dibenarkan untuk putus seperti kurangnya agama tunang tadi bukannya kurang dari segi rupa.

apa yg saya dpt katakan, cuba elakkan dr memungkiri janji krn itu bkn satu perbuatan yg digalakkan dlm islam juga…begitu juga dlm bab ni…THINK RATIONALL…b4 u make any decision!!

keputusan itu melibatkan maruah diri sdiri n org lain n org sekeliling kita juga..tu lar pasal org tua2 kata bertunang x perlu lama2…perkara baik elok dipercepatkan tp almaklum ada org nak buat majlis grande..so perlu masa skit nak kumpul duit, coz nowdays smuanya mahal2…dah x jumpa yg murah2 n wedding skrg dah byk beza dr dulu…yg x perlu dah jd mcm perlu, yg wajib jd endah x endah n yg adat jd ikut-ikutan…herm wallahuallam…sama2 kita fikirkan.

                       diamondplatinum

sedih krn itu memeritkan, maka segala tindak tanduk harus dikaji semuga tiada yg terguris hati n menyimpan dendam di kemudian hari …

**terguris dek luka…sib baik luka yg leh diubati n ada ubatnya..yg x der n x nampak tu yg payah…